lördag 30 juni 2012

Nära skjuter ingen hare, Häcken

Häcken åkte på en överraskande förlust hemma mot GIF Sundsvall idag. Matchen slutade 2-1 efter en effektiv insats av bortalaget.

Första halvlek är inte bra från Häckens sida. Hemmalaget höll i taktpinnen och Sundsvall låg på kontring, precis så Häcken egentligen inte vill ha det. Sundsvall gjorde det bra, var vassa i sina omställningar och hade bra koll på både Makondele och Waris.
    1-0 kom efter 25 minuter när Simon Helg lobbnickar bollen i mål bakom Källqvist. Sundsvall var som sagt vassa i omställningarna och efter 35 minuter räddar Källqvist ett skott från Pa Dibba, men bollen går rakt ut till den f d Häcken-spelaren Fredrik Holster, som tråcklar bollen i mål. Häcken tryckte på, men skapade ingen riktig vass målchans förrän i den 40e minuten då Lewicki lobbar bollen på en Sundsvall-hand och Häcken får straff. Säkra Makondele tar den, men gör en usel straff som Berglund räddar enkelt. Hemmalaget fick en gratischans att komma tillbaka in i matchen, men tog den inte. På tilläggstid gör Elvby 2-1 efter en rejält tilltrasslad situation i straffområdet följt av ett snyggt Arkivou-skott i ribban, men målet döms bort för offside.

Andra halvleken handlade mycket om frustration. Sundsvall hade inte mycket, inget alls för att vara exakt, och Häcken dominerade spelet totalt. Lewicki hade en nick ribban och Sundsvall skulle kanske haft en frilägesutvisning när Waris kom fri efter 70 minuter. Häcken hade allt, men reduceringen dröjde fram till 80e när Martin Ericsson slår in en tveksamt dömd straff. Slutforceringen blir inte alls bra och med sju minuter kvar av ordinarie tid fick dessutom Makondele ett gult kort, vilket innebär att han är avstängd mot AIK i nästa omgång. Matchen slutar 2-1 och Häcken åker på en riktigt tung förlust.

Jag hade ”onda vibbar” efter att ha sett Lyngby-matchen, men trodde samtidigt verkligen inte att det skulle bli förlust här idag. Alltså, Allsvenskan är Allsvenskan och alla lag kan slå alla, se bara Åtvidaberg som slog Elfsborg idag, men ändå, man ska inte sticka under stolen med att det är bedrövligt att förlora hemma mot ett lag som Sundsvall. Häcken skapade tillräckligt för att vinna, helt klart, men fotboll handlar om poäng och idag kammade Häcken 0. Det jag var mest skeptiskt till idag var det bedrövliga spelet i andra halvlek, många felpass, mycket slarv och en ganska usel slutforceringen efter reduceringen. Det var även en del frustration bland spelarna och det resulterar i dålig kommunikation och onödiga gula kort. Försvarsinsatserna vid målen är också något som måste diskuteras och Häckens försvar har nu stått för två dåliga prestationer på en vecka.

Jag pratar mycket om Häckens bänk, det vet jag, men det behövs. Jag ska inte klanka ner på en spelare som Joel Johansson, han är en duktig och kompetent anfallare, men håller han för toppskiktet i Allsvenskan? Gör han det? Absolut inte, då hade Elfsborg aldrig släppt honom. Sedan kastar man in en spelare som Anklev (som är en av mina favoritspelare f ö), men han är ingen spelare som kan ändra spelet och bryta mönster. Häcken behöver en Maranhao (ni fattar vad jag menar), en kille med fart och fläkt som kan komma in och ge energi och glöd. Jesper Westermark hade varit perfekt, men han är tyvärr inte tillräckligt bra ännu. Är det dags att värva? Tja, varför inte? David Accam?

Om man ska gå på lite spelarinsatser idag så var det inte många som imponerade. Drugge, som blev utbytt i halvtid, blandar och ger alldeles för mycket. Ena matchen är han fantastiskt, men de två kommande matcherna är han sämst. Den nya frillan gav inte önskad effekt. Waris försöker skapa, men har det svårt. Såg inte så bra, men borde han inte gjort mål på returen på Lewickis nick i ribban? Arkivou är helt okej, har vissa goda intentioner, men han blir väldigt lättläst, tror till och med jag hade kunnat försvara mig mot honom ibland - överstegsfint och ner i banan. Ali Kahn är ute och cyklar och borde nog fått ett rött kort (två gula), men han klarade sig och blev istället utbytt. Jag kan inte riktigt förstå varför man bänkar Söderberg när han presterar så bra, men PG vet väl bättre än mig. Med Frölund har jag lite samma tänk som med Joel Johansson, han är en reko spelare som hade kunnat gå in i vilket Superettan-lag som helst, men han platsar inte i Häcken. Martin Ericssons frisparkar är bra, men han får inte ut mycket av sitt spel idag, samma gäller Makondele. Svårt att förklara, men jag tycker att Makondele kan bli lite ”jobbig” i sitt spel när det går emot honom. Han blir lätt irriterad och det gula kortet han drog på sig var riktigt dåliga nyheter för Häcken.

Nu gäller det bara att bita ihop och komma igen för Häcken. Nästa söndag väntar AIK på bortaplan och det blir ett riktigt kraftprov för Peter Gerhardsson och hans lag.
***
Var det inte riktigt, riktigt tyst idag på Rambergsvallen? Bara 1968 personer kom trots underbart väder.
***
Fick berättat för mig att Häcken hade ett avslut på mål i andra halvlek, kan det stämma?