tisdag 3 juli 2012

Sämsta försvarsinsatsen på hundra år

Djurgårdssupportrar försenade matchen

IFK Göteborg förlorade idag med 3-2 borta mot Djurgården efter en av de sämsta försvarsinsatserna någonsin i svensk fotboll.

Blåvitt ställde upp med en väntad startelva, men under uppvärmningen skadade sig Kjetil Waehler (sträckning) och Philip Haglund fick gå in bredvid Johansson i mittförsvaret. Ett stort avbräck skulle det visa sig.
     Blåvitt inledde den åtta minuter försenade matchen klart bäst, men utan att dominera. Det var till en början en ganska feg match och publiken var aningen mer taggad än spelarna på plan. Övertaget för Blåvitt resulterade i mål efter tolv minuter när Sobralense precisionsnickar in Stefan Selakovic underbara inlägg. Djurgården går framåt och efter drygt en halvtimme tilldöms stockholmarna en väldigt tveksamt dömd frispark som Peter Nymann slår. Bollen går till James Keene, som nickar bollen i en båge över John Alvbåge. Tungt för Blåvitt, som tappade matchen helt och hållet efter kvitteringen. Precis innan halvtidsvilan har Rajalakso ett skott i stolpen, men 1-1 står sig halvleken ut.

Fem minuter in i andra halvlek gör Djurgården 2-1 när Sjölund slår in en retur på ett skott av Kasper Hämäläinen. Detta till följd av ett uselt bolltapp av Philip Haglund. Fem minuter senare kommer också 3-1 och ännu en gång är det James Keene som gör mål. Petter Gustafsson snappar upp en hörna, skjuter, men får felträff och bollen går turligt James Keene som petar in bollen bakom Alvbåge. Lojt försvarsspel är bara förnamnet. Blåvitt lyfter fram laget och med tjugo minuter kvar kommer 3-2. Farnerud slår en helt underbar djupledsboll till Salomonsson som slår ett inlägg till Hysén som inte gör några fel. Slutforceringen blir bra från Blåvitts sida, men marginalerna är inte på deras sida. Sobra har ett utmärkt läge med bara minuten kvar, men Tommy Vaiho står för en av årets räddningar och Hysén har ett skott precis utanför stolpen. Slutresultatet skrivs till 3-2 och Blåvitt får åka hem tomhänta från huvudstaden.

Det här var nog årets sämsta försvarsinsats i Allsvenskan, alla lag inkluderade. Det går knappt att beskriva hur dåligt det var. Haglund är ute och cyklar hela tiden och jag förstår inte de blåvita supportrarna som vill ha honom på mittbacken. Jakob Johansson är inte mycket bättre han och försvarsinsatsen vid 1-1 är riktigt klen. Nej, det går inte att ha två centrala mittfältare i mittförsvaret. Är Waehler borta mot HIF går alltså Azulay in och gör sin första allsvenska start, kul för honom.

Samtidigt måste man lyfta fram Blåvitts första tjugo minuter. Offensivt såg det riktigt bra ut och kombinationsspelet mellan Söder, Hysén och Sobra var stundtals lysande. Just Sobralense var ruskigt bra i början, han sökte ytor hela tiden och var aktiv som bara den, men precis som hela Blåvitt så föll han bort under matchen. Hans defensiva arbete kan förbättras, men överlag var han en av Göteborgs bästa idag. Nog den bästa om jag tänker efter.

Blåvitts mittfält var inte mycket bättre än försvaret. Gerzic tycker jag var rent ut sagt usel och bortsett från djupledspassen vid 3-2 så var Farnerud riktigt osynlig matchen igen. Jag får lite känslan av att Farnerud är rädd, han ”safe-spelar” ofta bollen och jag minns ett tillfälle i matchen när han hade chans att avsluta själv, men väljer istället att klacka bollen till Sobra i en trängd situation. Dags för honom att ta för sig mer. Selakovic jobbade hårt, men fick inte mycket uträttat. Redan nämnda Hysén var en av Blåvitts bättre och det var rejäl fart på honom när Göteborg väl etablerade anfall. Roligt att han fick göra mål också. Alvbåge fick en del skit på Twitter såg jag och jag kan väl inte påstå att han gjorde en dålig match, men är han inte väldigt ofokuserad ibland? Dålig utrusning idag var nära på att resultera i 4-1 och sedan minns man också frisparken mot Åtvid och utrusningen mot Celik i matchen mot GAIS. Get in the game, John. En annan som också måste lära sig något är Emil Salomonsson. Blåvitt hade en offensiv frispark från 40 meter och mittbackarna kommer upp, då drar Salomonsson iväg ett skott högt över. Du är inte Ronaldo och du kommer aldrig bli Ronaldo. Emils kollega, Logi Valgardsson, hade inte ens petat Frölund i Häcken, så dålig är han.

Bättring krävs, Blåvitt.
***
Canal+ expertkommentator Tony Gustavsson snackade om marginaler.. och ja, man kan bara hålla med.
***
Sämst idag: Domare Lerjéus. Herregud, det var inte damfotboll du dömde.
***
DIFs tränare Magnus Pehrsson låter som en hes Mikael Stahre.
***
Vet att det är många som kastat skit på Waehler, nu förstår ni hur mycket han betyder. Utan honom ingen trygghet och stabilitet.
***
Blåvitt ligger nu på trettonde plats och är fyra poäng från kvalplats. Vinner GAIS på torsdag skiljer det endast tre poäng mellan lagen.