lördag 4 augusti 2012

GAIS tog turlig poäng

Åtvidaberg såg länge ut att ha full kontroll över matchen mot GAIS idag, men en billig (och felaktigt?) dömd straff gav göteborgarna en livsviktig poäng.

GAIS första halvlek är usel. Göteborgarna får inte alls igång något spel och Åtvidaberg spelar bra och kontrollerat. En kvart in i matchen kommer 1-0 till gästerna när Tobias Nilsson spelar fram Magnus Eriksson som skjuter in bollen mellan bena på Dime Jankulovski. Både försvars- och målvaktsspelet kan diskuteras i den situationen och jag tycker det känns mycket, mycket tryggare med ”Sillen” mellan stolparna. Jankulovski står visserligen för ett par bra ingripande i matchen, men tycker inte han håller allsvensk nivå längre. Åtvidaberg äger matchen och borde gjort minst två mål i första. Hetaste chansen får man när Moenza sjabblar med bollen i eget straffområde och ger bort bollen till Petrit Zhubi, men den sistnämnde halkar och får ingen träff på bollen. Med någon minut kvar av halvleken får GAIS sin bästa chans i matchen när Romario får på en rökare precis utanför straffområdet, men Gustav Jansson i Åtvidaberg-målet gör en bra räddning.

Andra halvlek har något större underhållningsvärde än första. Jan Mak gör en förändring i halvtid och tar in Peter Ijeh i förmån för Ayarna. Ett lyckat byte skulle det visa sig. En kvart in i halvleken får GAIS en dubbelhörna och det hela slutar med att Ijeh stenhårt nickar in kvitteringen. Ett skönt mål, men två minuter senare var Åtvidaberg återigen i ledningen. Jesper Arvidsson frispelar Magnus Eriksson som placerar in bollen i mål. Återigen väldigt lojt försvarsspel från göteborgarnas sida. Med åtta minuter kvar av matchen får GAIS straff efter en mycket diskutabel situation. Jakob Olsson ”mejas” ner av Eriksson och assisterande domaren tar beslutet. Aubynn slår in den säkert och 2-2 var ett faktum. Mot slutet jagade båda ett ledningsmål, men matchen slutar oavgjort.

Trots att GAIS tar en poäng här idag så var den här matchen mer ett fall bakåt enligt mig. ”Mak-effekten” uteblev och jag var inte alls imponerad av det jag såg av GAIS idag. Första halvlek är speciellt dålig och GAIS ska vara nöjda att det inte stod 2 eller t o m 3-0 i halvtid. När Ijeh kommer in blev det aningen bättre och han är en av få i GAIS som presterar hyfsat idag. Aubynn måste också få ett litet plus i kanten. Försvaret däremot är riktigt darrigt idag och det märktes att Erik Johansson var borta. Ekunde och Lundgren fungerade inte bra ihop.

Åtvidaberg vann avsluten med 20-8 och var ”rättmätiga” vinnare av den här matchen. Idag är dock marginalerna på GAIS sida och det får ändå ses som något positivt. Det är starkt att komma tillbaka från underläge två gånger om och det är något man måste ta med sig till matchen mot Sundsvall.

Dagens tråkigaste var publiksiffran. 3119 personer hade sökt sig till Gamla Ullevi idag, trots underbart väder här i Göteborg. Fortsätter publiksiffran vara så låg är det väldigt dåliga nyheter för GAIS.