onsdag 30 maj 2012

Eddie lämnar Hisingen

Som de flesta vet vid det här laget lämnar Eddie Hernandez BK Häcken och åker tillbaka till Honduras. Tråkigt för både honom och Häcken att det inte fungerade. Ärligt talat, vad kan man förvänta sig egentligen? Han är född -91, kommer från en kultur som är helt annorlunda Sveriges, kan inte ett ord svenska eller engelska och det lär inte vara många på GPA som kan kommunicera på spanska. Hur i helvete ska det fungera? Antagligen visste han inte ens vad Sverige var för ett år sedan. Det går inte att förvänta sig att han ska komma hit och prestera på 3-4 månader (tyvärr). Det som är bra med Häckens ”brasse-projekt” är att det kommer två spelare åt gången, så att de kan acklimatisera sig bättre tillsammans. Se på Maranhao efter Deivisson lämnade, ville hem, klarade inte av att vara ensam i Sverige längre, fick hemlängtan. Det är unga killar vi snackar om och de måste trivas för att utvecklas. Se på Chibuike och Waris t ex, jag tvivlar starkt på att de hade varit där de är idag utan varandra och Dominic Chatto. Deras gemenskap utanför planen har gjort att de anpassat sig bättre till Sverige och på så sätt kunnat trivas både på och utanför plan. Fotboll handlar inte bara om talang och träning.

Hade varit roligt om Eddie gjorde succé i OS i augusti och därefter fått kontrakt med någon spansk klubb. Hernandez och Giuseppe Rossi bildar anfallspar i Villarreal 2013?

tisdag 29 maj 2012

Del två: Vårsäsongens..

.. överraskning: Emil Karlsson
Kom till ÖIS från Skövde innan säsongen och har levererat rejält hittills. De flesta av hans mål har hållit hög klass och det är nog många som är förvånande över vilken kapacitet han verkligen besitter. Kämpar som ett djur matcherna igenom och är viktig för Örgrytes offensiv.

.. värvning: Hannes Sahlin
ÖIS har gjort två riktigt bra värvningar i Sahlin och ovan nämnde Karlsson. Sahlin fick vikariera som mittback i början, men har sen flyttats ut till vänsterkanten. Hannes har inte gjort en enda dålig match hittills och är en av ÖIS viktigaste spelare i år.

.. MVP: Tobias Sana
Fanns en del att välja på, men valde tillslut dribblern Sana. Bidrog överraskande mycket till Blåvitts offensiv och var en av få ljusglimtar i laget. Faktum är att Göteborg inte lyckades vinna en enda match efter hans skada (0-4-1). Fortsätter han briljera efter uppehållet lär Blåvitt skörda många poäng.

.. besvikelse: GAIS
”Blåvitt” var med i snacket, men GAIS vann en betryggande seger till slut. Femma i fjol, nu näst sist och stundtals katastrofalt spel. Något måste hända, annars väntar Superettan.

.. flopp: Daniel Sobralense
Brassen vinner den här kategorin helt överlägset. I de matcherna han fått chansen har han varit usel, bedrövlig, sämst. Lägg där på att han är högavlönad och värvad som startspelare. Hem till Brasilien i sommar?

.. idioter: Ultras Göteborg
Blåvitt hade gått till pausvila med två poäng mer och en derbyvinst i bagaget utan dem, mer behöver jag inte säga.

.. bästa spelare: Waris Majeed
Stod mellan Waris och Makondele och valet föll på den förstnämnde på grund av hans fem mål mot Norrköping. Majeed har något alldeles extra och frågan är om vi får se honom i Allsvenskan igen?

.. bästa match: BK Häcken – Malmö FF
Skåningarna var, eller är, guldfavoriter i årets upplaga av Allsvenskan och även om Häcken räknades som en outsider så var MFF favoriter i den här matchen. Det blev 5-0 och Pontus Jansson drömmer fortfarande mardrömmar om Waris Majeed. En fantastisk match.

.. sämsta match: GAIS – BK Häcken
Egentligen var båda Syrianskas matcher mot Häcken och GAIS tråkigare, men det här var premiär och derby dessutom. Förväntningarna var skyhöga, men de knappa 10000 som var där fick se en tråkig 0-0-match.

Brassen snor åt sig bollen efter att Andreas Johansson tappat den, trippar lite och skjuter sedan bollen stenhårt upp i krysset. Det bästa Wanderson gjort hittills den här säsongen. Bubblare: Martin Ericssons frisparksmål mot Syrianska.

måndag 28 maj 2012

Valgardsson mot Nasri

Den före detta ÖIS-spelaren Nicolas Sandberg la igår tre mål för sitt FC Västsjälland i den danska andraligan. Matchen slutade 3-1. Det mest anmärkningsvärda är att han nu verkar tro att han kan danska (se här). Han säger själv att han blivit starkare i Danmark, gått upp fyra kilo sen tiden i Göteborg och på grund av den ökade träningsmängden har han fått bättre kondition. Kul för Nico!
***
Kärra KIF slog Lunden ÖBK i Division 4 A i fredags. Slutresultatet skrevs till 5-0 och Robin Eriksson stänkte dit två baljor. Kärra leder serien med sex vinster och en oavgjord och 26-1 i målskillnad. Får de behålla Robin i sommar?
***
Logi Valgardsson ställdes igår mot Nasri, Gourcouff, Benzema och de andra grabbarna i Frankrike. Helt sjukt om man tänker på det. Island ledde med 2-0 fram tills den 52a minuten, då fransmännen vände på steken och vann med 3-2 efter mål av Debuchy, Ribery och Rami. Ragnar Sigurdsson spelade hela matchen, men Logi blev utbytt efter 57 minuter och ersattes av Ari Skulason. GAIS-bekantingen Eyjolfur Hedinsson byttes in i halvtid och AIKs Helgi Danielson fick också hoppa in. Lasse satsar Allsvenskt.
***
Starkt av Utsikten igår att ta poäng borta mot Lunds BK, som hade sex raka segrar innan matchen. Lund tog ledningen efter en halvtimme via en nick av Niclas Öberg och enligt rapporterna borde hemmalaget nog också gjort ett mål till. Istället kom Utsikten ut i andra halvlek som ett nytt lag och redan efter tre minuter kvitterade Mihael Jevtic (varför fick inte han speltid mot ÖIS?), vilket också blev slutresultatet. Olof Svensson blev utvisad med tio minuter kvar och John Andersson blev UBKs bästa spelare. Hoppas Prytz skickar ett litet tack till pappa Hysén.

I den andra toppmatchen mellan Kristianstads FF och IF Sylvia blev det 2-2. Sylvia ledde med 2-1 med 12 minuter kvar, men Jörgen Nilsson lyckades kvittera och tydligen skulle KFF ha en solklar straff i slutminuterna (i alla fall enligt dem själva).

Toppstriden:
1. Lunds BK +13 19
2. KFF +6 16
3. ÖIS +8 15
4. Skövde +1 14

söndag 27 maj 2012

Del ett: Vårsäsongens elva

Henri Sillanpää

Tom Söderberg, Erik Johansson, Mattias Östberg, Hannes Sahlin
Rene Makondele, Martin Ericsson, Jakob Lindström, Tobias Sana
Emil Karlsson, Waris Majeed

Bänk: Christoffer Källqvist, Kari Arkivou, John Andersson, David Moberg Karlsson, Filip Holländer, Oscar Lewicki, Mikael Dyrestam

Målvaktsplatsen var riktigt klurig. Jag har imponerats av Sillanpää i år och anser att han är en av få som presterat i GAIS. Visst har han väl kanske släppt in något tvivelaktigt mål, men tycker att han skött sig bra överlag. Källqvist och Abrahamsson är tätt bakom, men Alvbåge har gjort ett misstag för mycket för att ens bli påtänkt.

Backlinjen känns ganska given. Johansson är GAIS bästa spelare hittills och har imponerat i samtliga matcher fram tills den 93e minuten mot AIK. Östberg är en hjälte i Häckens backlinje, en riktig kämpe som blir bättre ju äldre han blir. Sahlin är en helt fantastisk värvning ÖIS lyckats med och han har presterat både som mittback och till vänster i försvaret. Håller garanterat för högre spel än Division 1. Söderberg har inte riktigt fått plats i mitten när Ali Kahn och Östberg varit disponibla, men han har fått chansen på ytterbacken och verkligen tagit den. Ett utropstecken, som utan sina skade- och sjukdomsproblem, hade kunnat vara riktigt långt framme idag.

Mittfältet känns också ganska självskrivet. Både Sana och Makondele spelar till vänster, men jag var tvungen att ha med båda. Tobias Sana har varit fantastisk de matcher han spelat och frågan är om Blåvitt inte hade legat topp fem nu om han inte skadat sig. Makondele är utan tvekan en av Allsvenskans bästa spelare och bidrar något enormt till Häckens offensiv. Han kommer bli svårersättlig när han väl lämnar. Martin Ericsson är som pånyttfödd i Häcken och har en stor del i lagets framgångar denna våren. Hoppas bara han får stanna på Hisingen nu. Jakob Lindström är född 1993 och är redan nu en general på Örgrytes mittfält, han besitter fantastiska kvalitéer och med rätt val i karriären kan han gå mycket långt.

Anfallet var solklart. Waris leder skytteligan i Allsvenskan och är en av de mest talangfulla spelarna som Sverige sett på mycket länge. Emil Karlsson leder Division 1 Södras skytteliga och han har verkligen överraskat positivt i år. Mycket av Örgrytes offensiv hänger på honom och ska laget gå upp i år gäller det att Emil fortsätter leverera.

På bänken satsar jag ungt. Lewicki har ofta imponerat och nästa år kommer han garanterat vara en av Allsvenskans bästa mittfältare (Häcken gör honom till nya Anders Svensson?). Utsiktens John Andersson har tyvärr haft skadeproblem i år, men visade i andra halvleken mot ÖIS att han är en riktigt duktig mittfältare. Hade gärna sett hur han hade klarat av spel på en högre nivå. Moberg Karlsson har gjort stort intryck på mig och han har visat att han kan bli en viktig kugge i Blåvitts lagbygge om 1-2 år. Dyrestam ville jag ha med i startelvan, men han fick en plats på bänken istället. "Dyre" har, på grund av skadeproblem, inte spelat mycket, men när han väl gjort det har han varit outstanding. Tänk vart han hade varit idag utan sina skadeproblem. Holländer är en stor talang, som ännu inte riktigt blivit upptäckt. Kan gå långt om allt vill sig väl. Kari Arkivou är kanske Allsvenskans bästa vänsterback och har visat sig vara oerhört viktig för Häckens och speciellt Makondeles spel. Tyvärr verkar han gjord av glas. Som andremålvakt valde jag mellan ”Krickan” och Abrahamsson och valet föll på den förstnämnde, som gör mycket färre misstag den här säsongen än tidigare säsonger.

Hur ser er elva ut?

ÖIS tappade värdefulla poäng

Hade tyvärr ingen möjlighet att skriva någon rapport igår, men ska försöka sammanfatta ÖIS 1-1-match igår lite kort.

Örgryte saknade Sahlin, Lindström, Bengtsson och Lycén, alla fyra tunga avbräck. I och med detta ändrade Prytz en hel del i startelvan. Oscar Wallén gick in på anfallet och Hedman flyttade ner på en kant. Björkeryd gick in startelvan och så även Joakim Hall. Johan Pettersson flyttade ner på högerbacken.

Matchen var inte den roligaste, tyvärr. Det kändes som det var 50 grader på Gamla Ullevi och jag kan bara tänka mig hur det var att springa omkring på planen i den hettan. Emil Karlsson fick matchens första chans efter drygt 12 minuter när han kommer fri mot Trollhättan-målet, men efter lite sjabbel lyckas han få bollen över målet. Boyd Mwila hotade hela tiden och jag får väl ta tillbaka min ”hårda” ord mot honom. Halvleken var ingen höjdare, men åtta minuter in i andra halvlek kommer matchens första mål. Wallén får ett instick av Hedman och tar sig förbi Edwin Phiri i straffområdet och avslutar snyggt i bortre gaveln. 1-0 till ÖIS och ännu en vinst kändes nu nära till hands. Boyd Mwila ville dock annat. I minut 65 slår FCT en boll in i straffområdet till Mwila, som hoppar upp och skarvar bollen något oväntat i mål. ÖIS ville vinna, självklart, men hettan satte nog stopp för slutforceringen och matchen slutade 1-1.

Trollhättan fortsätter vara en mardrömsmotståndare för ÖIS. Jag sa innan matchen att det här är en match man ska vinna om man vill slåss i toppen och jag vidhåller detta. Vinner Lund idag hemma mot Utsikten ligger man sex poäng efter skåningarna och då kommer matchen lagen emellan den nionde juni bli helt otroligt viktig. ÖIS ställs mot Gauthiod i nästa omgång och Lund mot Trollhättan.

Hans Prytz sa till GP att det inte finns någonting han var nöjd med igår. ”Alla som kommer hit och tittar har definitivt mer att kräva av oss” och jag kan bara hålla med. Självklart saknades speciellt Sahlin och Lindström, men jag tycker ändå att man ska vinna mot Trollhättan på hemmaplan. Nu får man ta nya tag mot Gauthiod.
***
Jag skulle gärna varit på Valhalla igår. Qviding förlorade visserligen mot Karlstad, men vilken match det verkar ha varit. Karlstad ledde med 3-0 efter 38 minuter, men fem minuter senare stod det 3-2 efter att Ssewankambo och Gholamreza målat. Med kvarten kvar gjorde Patrik Wallin 3-3 och Qviding pressade enligt rapporter på i slutet. Då kom smällen, Karlstad gjorde 3-4 på den fjärde stopptidsminuten och Qviding fick åka hem med ännu en förlust i bagaget.
***
Utsikten möter alltså idag Lunds BK på Klostergårdens IP. Martin Dohlsten drog på sig sitt tredje gula mot ÖIS och är avstängd, men Erik Berthagen återvänder till matchen truppen, så även Daniel Albano Neves. Hoppas UBK kan knipa en poäng!

fredag 25 maj 2012

Ny trepoängare för Örgryte?

Allsvenskan må ha uppehåll, men varken vi eller ÖIS tar ledigt för det. Klockan fyra på lördag är det match för Örgryte igen, denna gången är det FC Trollhättan som står för motståndet på Gamla Ullevi.

Hemmalaget Örgryte är fortsatt obesegrade den här säsongen och placerar sig just nu på en tredje plats i tabellen, en poäng bakom Kristanstads och fyra bakom Lunds BK. Laget kommer senast från en dyrköpt 2-0-seger i derbyt mot Utsikten. Tommy Lycén och Hannes Sahlin drog på sig varsitt rött kort och Jakob Lindström noterades för sin tredje varning för året och är därmed avstängd. De två sistnämnda har varit två av Örgrytes absolut bästa spelare och är oerhörda avbräck för Hans Prytz. Sebastian Johansson är däremot tillbaka från avstängning och lär gå rätt in i startelvan. Örgryte gjorde en bra match sist, man dominerade första 20-25 och gjorde två tidiga mål, sedan höll man undan med två man mindre på plan i en halvtimme. Abrahamsson gjorde en bra match i målet och både Holländer och Johan Pettersson ska ta med sig sina prestationer till morgondagens match.

FC Trollhättan har inlett säsongen lite knackigt. Laget har två vinster och en oavgjord på de sex inledande omgångarna och kommer från två raka torsk mot nykomlingarna Utsikten (hemma 0-1) och IK Gauthiod (borta 1-2). De spelarna som sticker ut lite extra för oss göteborgare är speciellt Boyd Mwila och Edwin Phiri, som båda spelat i Örgryte. I laget finns också b la Imer Beqiri och Daniel Janevski från BK Häcken och Johan Lundgren från IFK Göteborg. Kollar man på Trollhättans hemsida ser man att laget satsar ungt, den äldsta mittfältaren är född -88 och nästan hela truppen består av nittiotalister. Trollhättan har inget vidare namnkunnigt lag och både Boyd Mwila och Edwin Phiri har sett sina bästa dagar som fotbollsspelare. Mwila må vara snabb, men mycket mål gör han inte nu för tiden, senast var han t o m bänkad. Tränare Jesper Ljung (med förflutet i BK Häcken) har en tuff uppgift att leda laget i år.
    De båda bröderna Josef och Chady Daoud är skadade. Jesper Thorsell är också han borta från spel. 

Prytz kommer få ändra en hel del i startelvan imorgon. Abrahamsson står i mål och mittlås bildar Jonsson och Leinar. Till höger spelar Christofer Bengtsson, men vem tar platsen till vänster? Joakim Hall såg ostabil ut i sitt inhopp mot Utsikten, men kan komma att få starta. Pontus Otterstedt är annars ett alternativ, även om han kanske inte är så van på den platsen. På mittfältet lär Holländer fortsätta centralt och bredvid honom ersätter Johansson den avstängde Lundström. Det ska bli väldigt intressant och se hur dessa två fungerar tillsammans. Pettersson fortsätter till höger, men vem som ersätter Lycén till vänster är tveksamt. Björkeryd? På anfallet lirar Emil Karlsson tillsammans med antingen Hedman eller Wallén, det känns hugget som stucket. Jag skulle gissa på Wallén.

Trots de jobbiga avstängningarna tror jag Örgryte tar en relativt komfortabel seger imorgon. Trollhättan är inget speciellt bra lag och vill ÖIS fightas med Lund i toppen krävs det vinst i såna här matcher, inget snack om saken.

Gamla Ullevi 16.00 

EDIT: Christofer Bengtsson saknas pga av skada och det gör med all sannolikhet att Otterstedt spelar till höger och Hall till vänster i försvaret.

Truppen: Peter Abrahamsson, Fredrik Andersson, Joakim Hall, David Björkeryd, Jonathan Lindström, Oskar Wallén, Johan Hedman, Emil Karlsson, Pontus Otterstedt, Robin Jonsson, Markus Anderberg, Filip Holländer, Sebastian Johansson, Johan Pettersson, Alexander Jeremejeff, David Leinar

torsdag 24 maj 2012

Oinspirerat Blåvitt kryssade

IFK Göteborg ledde med 1-0 och såg ut att ha full kontroll över händelserna på Gamla Ullevi idag, ändå tappade man ännu en gång ledningen och matchen slutade 1-1.

Sana fick förtroende från start idag och Haglund återtog sig plats på mitten tillsammans med Farnerud. Gerzic och Selakovic fick alltså starta på bänken.

Första halvlek tillhörde Blåvitt. Laget ägde matchen, men varken Kalmar eller Göteborg skapade några riktigt heta målchanser. Matchen var ganska tråkig och formsvaga Kalmar imponerade inte överhuvudtaget. Hysén kom fri efter en kvart, men dröjde för länge och Arajuuri hann emellan och bollen gick ut till en resultatlös hörna. Blåvitt hade bollinnehavet, styrde och ställde, men mål, det fick dem inte. Kalmars försvar var bra.

Andra halvleken rivstartade och efter redan tre minuter gör Joel Allansson 1-0. Jakob Johansson slår en underbar långboll till Allansson, som springer i djupled bakom Kalmars backlinje, tar ner bollen och placerar in matchens första mål. Riktigt snyggt mål och bra av både Johansson och Allansson. Blåvitt är fortsatt det bättre laget och därför kommer Kalmars kvitteringsmål efter 75 minuter väldigt ologiskt. Alvbåge slår en svag utspark rakt till Jacob Johansson på mittplan, som misslyckas med mottagningen och Papa Diouf snor åt sig bollen och skickar den vidare till McDonald, som avslutar bra vid Alvbåges närmsta stolpe. Tycker verkligen inte man kan lasta Jakob för det här målet, utan det får Alvbåge helt enkelt ta på sig. I slutet av matchen byter Stahre in Stiller och Selakovic, men Blåvitt lyckas inte få till någon slutforcering och matchen slutar 1-1.

Göteborg gör ingen bra match idag. Laget är alldeles för oinspirerade och har ingen vilja att vinna. Man ska vinna hemma mot Kalmar, så är det bara, finns inga ursäkter. Eller när jag tänker efter, ska Blåvitt verkligen vinna en sån här match så lätt? Man kanske inte är bättre än så här? Vårsäsongen är något Stahre vill glömma illa kvickt och nu gäller det att något händer under uppehållet. Kommer Bjärsmyr hem? Svensson? Eriksson? Blir det något nyförvärv? I och med Hjalmars skada och Dyrestams problem lär det komma in någon back i alla fall och det behövs, minst sagt. 

Det är inte många som får godkänt i Blåvitt idag. Alvbåge tillhör en av de bättre spelarna i Göteborg i år, men jag tycker han alldeles för ofta tappar fokus och gör idiotiska misstag. Se t ex utsparken idag, ”såpahänderna” mot Åtvidaberg och utrusningen mot Celik som nästan kosta Blåvitt 2-0 mot GAIS. Det är något han måste jobba på. Valgardsson är verkligen ingen bra ersättare till Dyrestam och gör ingen bra match. Jakob Johansson är OK, hans pass till 1-0 är magnifik. Söder fortsätter vara en av Blåvitts bästa offensiva spelare, men lyckas inte göra något mål idag. Hysén ska nu åka till Ukraina och gör det med noll i självförtroende, han skapade inte mycket idag och ska vara oerhört besviken över sin vårsäsong. Allansson är bäst idag och kröner sin insats med ett fint mål.
***
Bara jag som tyckte det var konstigt att Gerzic inte fick hoppa in idag?
***
Bra av Stahre att möta fansen utanför arenan efter matchen. Läs mer här.

Avgå GAIS?

GAIS förlorade idag borta mot AIK efter ett baklängesmål i 93e minuten.

Första halvleken innehöll massa småskador och tätt spel. AIK hade mer boll, men skapade inte särskilt mycket målchanser. GAIS spelade inte inte alls dåligt och i slutet av halvleken kommer Peter Ijeh fri och försöker lobba över AIKs målvakt med det svåra efternamnet, men misslyckas.

I andra halvlek är AIK bättre, men lyckas inte få in bollen förrän efter 93 minuter. AIK slår en långboll, Sillanpää och Erik Johansson har dålig kommunikation och Lundberg hinner före båda och petar in bollen i mål. Slarvigt av GAIS, vars kris växer sig allt starkare.

Jag såg inte hela matchen idag och kan inte uttala mig fullt rättvist, men man kan inte komma ifrån att GAIS nu är nere i skiten totalt. TOTALT! Laget ligger nu näst sist i tabellen och har fyra poäng upp till säker mark. Något måste hända under uppehållet, men vad vet jag inte. GAIS vårsäsong går till historien som en total katastrof och lagets två bästa spelare så här långt avslutar säsongen med att ge bort en poäng. GAIS krisstämpel är nästan lika stor som Örebros och den är inte liten..

Celik gör en helt fantastisk match mot Blåvitt, men är totalt urusel idag, vad hände? Ayarna är däremot ännu en gång bra och dominerade stundtals mittfältet idag, plus till honom. Axén får underkänt, gör ingen bra tränarinsats idag (inga bra byten) och det är absolut inget fel i att diskutera hans avgång. Saken är bara den att GAIS inte har råd att kicka och anställa en ny tränare. Uppehållet kan inte komma mer lägligt för GAIS, nu gäller det att samla kraft, ta reda på vad det är som felar och få tillbaka vinnarmentaliteten som saknats hela säsongen.

Klasskillnad i Borås

Elfsborg var det betydligt bättre laget idag på Borås Arena och slog Häcken med komfortabla 2-0.

Peter Gerhardsson valde att spela med alla sina tre defensiva mittfältare Lewicki, Elvby och Chatto. Den sistnämnde tog hand om den mer offensiva rollen bakom Waris. Verkade även som Makondele fått instruktioner om att gå in mer centralt.

Första halvleken var trevlig. Elfsborg inledde bra och redan efter fem minuter stod det 1-0 till boråsarna. Ishizaki slår en låg (och dålig) frispark från kanten som touchar muren och går förbi alla i straffområdet och in bakom en skymd Källqvist. Tung start på matchen för Häcken, som fick sin farligaste chans efter 10 minuter då Makondele knorrar en boll precis utanför Ellegaards vänstra stolpe. Elfsborg var sylvassa i sin omställningar och efter 20 minuter kom Claesson fri, men Källqvist parerade fint. Ju längre matchen gick desto bättre började Häcken spela. Sex minuter före pausvilan ska Chatto kvittera när han, frampassad av Makondele, kommer helt fri mot Ellegaard, men avslutet är alldeles för dåligt. Varken Häcken eller Elfsborg gör egentligen någon bra halvlek, men hemmalaget är strået vassare och kunde lett med 2-0 med bättre skärpa.

I andra halvleken försöker Häcken så gott det går, men chanserna uteblir. Söderberg har ett farligt skott strax utanför, men närmare än så kommer man egentligen inte. Efter 80 minuter gör Hult bort Frölund enkelt på kanten, kommer in straffområdet, blir nedmejad av Östberg och får straff. Lasse Nilsson förvaltar den på bästa sätt och Elfsborg sätter spiken i kistan. På tilläggstid får Chatto sitt andra gula och åker ut.

Jag tänkte först skriva att Häcken hade ganska bra kontroll i andra halvlek, men när jag tänker efter så var det Elfsborg som hade matchen där de ville ha den. Boråsarna lät Häcken spela runt, ansträngde sig inte så mycket offensivt och lät aldrig Häcken komma till farliga lägen. Lennartsson har tillfört otroligt mycket till Elfsborg och det skulle förvåna mig mycket om de inte vinner guld i år. Häcken har EN het målchans idag och även om Chatto hade gjort mål i den situationen tvivlar jag på att Häcken hade tagit någon poäng idag. Elfsborg är helt enkelt klassen bättre än Häcken idag.

Hela Häckens backlinje hade stora problem med Elfsborgs snabba spelare, speciellt Hult. Söderberg gör inte bort sig idag och är en av Häckens bästa spelare. Frölund däremot har ingen rolig idag, han håller inte mot den här typen av motståndare och Sonny Karlsson bör ta sig en funderare. Östberg och MAK gör inga bra matcher de heller. Makondele är Häckens bästa offensiva spelare, men Häckens kantspel var inget att hurra över idag. Waris är hårt uppvaktad matchen igenom och får inte mycket uträttad idag. Anklev tycker jag är bra första 45, men faller bort i andra och blir utbytt mot Dioh Williams, som jag anser är en total katastrof. Ärligt talat nu, förstår inte Gerhardsson att han inte håller för Allsvenskan? Jesper Westermark fick hoppa in i slutet, men borde självklart få gå före Williams. Häckens bänk idag var för övrigt lika avskräckande som en två månader gammal pudel. Drugge gör ett bra inhopp och borde väl fått chansen från start? Ericsson saknades stort, det är en sak som är säker.

Nä, Häcken, i år blir det tyvärr inget guld.

Dagens startelvor

IF Elfsborg: Ellegaard - J. Larsson, Jörgensen, Jönsson, Klarström - Ishizaki, Hiljemark, A Svensson, Hult - Claesson, L Nilsson.
BK Häcken: Källqvist - Frölund, Östberg, Ali Khan, T Söderberg - Chatto, Lewicki, Elvby - Anklev, Majeed, Makondele

IFK Göteborg: Alvbåge - Salomonsson, Waehler, J Johansson, Valgardsson - Allansson, Farnerud, Haglund, Sana - Söder, Hysén
Kalmar FF: Berisha - Öhman, Arajuuri, Thorbjörnsson, Nouri - T Eriksson, Rydström, Israelsson - Diouf McDonald, Dauda.

AIK: Stamatopoulos - Lorentzson, Backman, P Karlsson, Johansson - Mutumba, Tjernström, Quaison, Gustavsson - Lundberg, Borges
GAIS: Sillanpää - Ekunde, E Johansson, Lundgren, Angus - Tornblad, M Gustafsson, Ayarna, J Olsson - Ijeh, Celik

onsdag 23 maj 2012

GAIS reser till Stockholm

GAIS åker på torsdag upp till Solna för att möta hemmastarka AIK. En match som på förhand ser nästan helt omöjlig ut för Axén och hans lag.

Hemmalaget AIK ligger fyra i tabellen med arton inspelade poäng. Laget har endast förlorat en match i år, men däremot kryssat hela sex gånger. På hemmaplan har man raden 1-4-0 och det är en klar missräkning från Gnagets sida. Första hemmasegern kom i förra omgången när man slog formsvaga IFK Norrköping. AIK låg under med 2-0 efter tjugo minuter, men gjorde sedan en helt fenomenal vändning och vann med 5-2. Norrköpings försvar må vara under all kritik just nu, men AIK visar ändå en oerhörd styrka med den här vändningen. Stockholmarna har en stark trupp och de som sticker ut lite extra är Martin Mutumba och Celso Borges, som är bland seriens bästa när de är på spelhumör.
     Alexander Milošević är skadad, men Robert Åhman-Persson återvänder från avstängning. Turina och Danielsson är tillbaka i matchtruppen, men tveksamt om de är 100%. 

GAIS har nu, i och med 1-1-resultatet mot Blåvitt i måndags, inte vunnit på sex matcher. Wanderson & co har bara lyckats vinna en gång i år och det var hemma mot Norrköping i omgång fem. Laget ligger på en kvalplats, har tre poäng upp till säker mark och en poäng till nedflyttning. Spelet har sett oroväckande dåligt ut nästa hela säsongen, men första halvleken mot Blåvitt var ett fall framåt. Celik glänste, Erik Johansson fortsatte imponera och Tornblad var riktigt pigg.
    Wanderson har problem med ett ligament i knät, vilket gör att han tvingas avstå spel i morgondagens match. Sedan tidigare saknas Florén, Tamandi, Aubynn, Spong och Kenneth Gustafsson. Hur stort avbräck Wanderson är behöver jag inte ens förklara.

Axén lär starta med en liknande elva som sist. Sillanpää i mål och framför honom försvarar Ekunde, Erik Johansson, Lundgren och Calum Angus. Markus Gustafsson och Ayarna var bra sist (för en gångs skull) och de två fortsätter centralt på mittfältet. Kanterna flankeras av Tornblad och Bassombeng. På anfallet är Celik självskriven och bredvid honom lär Romario få starta i Wandersons roll. Ett annat alternativ hade kunnat vara att starta med speedkulorna Celik och Tornblad på anfallet och sätta Romario på en kant, men det känns inte så troligt att Axén i sista matchen skulle ändra sin taktik, eller?

Jag har väldigt svårt att se GAIS ta någon poäng på AIK imorgon, speciellt med Wanderson borta. AIK är svårspelade och fick årets första hemmaseger i förra omgången, vilket gör att man kommer stärkta till den sista matchen innan uppehållet. Ska GAIS ha någon chans imorgon gäller det först och främst att Celik fortsätter att imponera.

Avspark 19.00

EDIT: Fredrik Lundgren, Erik Johansson, Calum Angus och Markus Gustafsson är alla tveksamma till spel. Gustafsson och Johansson är förkylda och mycket tyder på att de inte kommer till spel. Har verkligen ingen aning hur GAIS skulle formera en backlinje om de tre förstnämnda är borta. Ekunde och Mujcic in i mitten, Angelin och Moenza på kanterna? Kan bli totalkatastrof.

Ivan Turina och Helgi Danielsson är tillbaka i AIKs trupp: Niklas Backman, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Robert Åhman Persson, Helgi Daníelsson, Daniel Tjernström, Martin Kayongo-Mutumba, Celso Borges, Lalawélé Atakora, Kyriakos Stamatopoulos, Robin Quaison, Martin Lorentzson, Alhassan ”Crespo” Kamara, Pontus Engblom, Daniel Gustavsson, Ivan Turina, Viktor Lundberg, Gabriel Özkan.

Toppmöte i Borås

Under torsdagen tar BK Häcken sitt pick och pack och åker till Borås för att möta de suveräna serieledarna IF Elfsborg. Det är lagens sista match innan EM-uppehållet.

Häcken ligger just nu på en mycket imponerande tredje plats i årets Allsvenska och är inne i en positiv trend. Laget kommer senast från en oavgjord (1-1) match hemma mot Djurgården. Häcken var med all rätt stora favoriter innan matchen, men laget fick aldrig riktigt igång finliret som vi sett så ofta i år. Bortaspelet har varit lite sisådär för Gerhardssons mannar, två vinster, en oavgjord och två förluster har det blivit. Förlusterna har kommit i Kalmar och Helsingborg.
    Martin Ericsson saknas imorgon (skadad och får ej spela mot ägarklubb) och det är ett stort avbräck för Häckens offensiv. Eddie Hernandez, Jonas Bjurström, Jonas Henriksson och Emil Wahlström kan också glömma spel (även om både Emil, Eddie och Bjurström tränar för fullt). Arkivou och Forsell har problem med sina höfter och det återstår att se om någon av dem kan spela, tveksamt dock.

Elfsborg går som tåget. På hemmaplan har man fem vinster på lika många matcher och man leder just nu serien med sex poäng före Malmö FF. Laget kommer senast från en enkel 3-0-seger uppe i Sundsvall och det verkar inte som någonting kan stoppa boråsarna när de spelar på konstgräs. Noterbart är att Elfsborg fortfarande inte vunnit en match på naturgräs i år.
    Häcken kommer behöva se upp med i stort sett hela Elfsborgs lag. Hiljemark och Hult sticker ut lite extra och det kommer inte dröja länge förrän vi får se dessa två ute i Europa. Lasse Nilsson har sett otroligt het ut under hela säsongen och Anders Svensson är fortfarande en av Allsvenskans bästa spelare. Till morgondagens match saknas Daniel Mobaeck, Martin Anderson, Skuli Jon Fridgeirsson och David Elm (tveksam).

Gerhardsson ändrar i stort sett alltid sin startelva och kommer vara tvungen att göra det imorgon också. Källqvist är målvakt och framför honom spelar Ali Kahn och Östberg i mittförsvaret. Är Forsell och Arkivou borta spelar Frölund till höger och Söderberg till vänster. På mittfältet fortsätter antagligen Lewicki och Chatto defensivt och Drugge spelar bakom Waris. Makondele är given till vänster och i och med att Ericsson inte spelar så får Anklev chansen till höger. Waris spelar på anfallet.

Elfsborg borta är det ultimata kraftprovet för Häcken. Tar man poäng ska man vara nöjda, men mycket tyder på att det blir hemmavinst. Ericssons frånvaro är kännbar och det gäller för Drugge att kliva fram lite extra imorgon. OM Arkivou och Forsell saknas så är det tunga avbräck, jag har faktiskt svårt att se hur Frölund och Tom ska kunna hantera Hult och Ishizaki. Häckens bänk imponerar inte ett dugg, kärvar sig offensiven finns Joel Johansson och Dioh Williams att tillgå och det är absolut inga bra alternativ när man ställs mot Sveriges just nu bästa lag. Det som talar för Häcken är att det kan bli en passande matchbild. Mot lag som Djurgården, när man är storfavoriter och tvingas föra matchen, måste man skaffa sig en plan B, men i det här mötet kan nog Häcken komma att få utnyttja sin omställningsfotboll till max. Bara Waris och Makondele har en bra dag så är allt möjligt.

Häcken har på nitton försök aldrig slagit Elfsborg på bortaplan, är det dags för första segern nu?

Sista matchen innan semestern

IFK Göteborg gästas av Kalmar FF under torsdagen i den sista matchen innan det stundande EM-uppehållet.

Blåvitt kommer senast från en oavgjord (1-1) derbykamp mot GAIS. Laget spelade uselt i första halvlek, men ryckte upp sig andra och fick med sig en poäng. Tobbe Hysén fick äntligen göra mål igen och Sana var tillbaka från skada, även om han inte fick speltid. Blåvitt ligger på en nionde plats i tabellen och har 14 inspelade poäng, vilket är 13 sämre än serieledarna Elfsborg. Guldet kan man glömma, men nu gäller det att börja vinna för att ta upp kampen om platserna i Europa.
    Philip Haglund är tillbaka från avstängning, men både Hjalmar Jonsson och Dyrestam, som utgick mot GAIS, är skadade. I Jonssons fall rör det sig om en skadad sena som fäster i höften och enligt sjukgymnast Fredrik Larsson kan han bli borta flera månader. Dyrestam lär förhoppningsvis kunna spela efter EM-uppehållet.

Kalmar står alltså på menyn för ett hungrigt Blåvitt. Nanne Bergstrands lag har inte alls imponerat så här långt och placerar sig just nu på en trettonde plats, tre pinnar före GAIS på kvalplats och två efter IFK Göteborg. KFF har tre raka utan vinst och kommer från en tung 3-0-förlust borta mot Åtvidaberg, trots att man var det bättre laget i första halvlek. Det ska bli ytterst intressant och se om Abiola Dauda har någon förbannelse över sig som gör att han bara kan göra mål på lag från Göteborg. Den nigerianska anfallaren är lagets bäste målskytt med fem strutar, tre av dem gjorde han mot Häcken och två kom mot GAIS. Bergstrand har en ganska intressant trupp med spelare som Daniel Mendes, Tobias Eriksson och Nenad Djordjevic, men satsningen på utländska spelare har inte riktigt gått som planerat i år. Lagets ”affischnamn” Henrik Rydström, Mr. Kalmar, är en ständigt kritiserad herre och han har det minst sagt inte lätt just. I sin blogg beskriver han väldigt bra den ovana situationen som bänkspelare och får man tro hans ord är det inte direkt guld och gröna skogar i Kalmar just nu.
    Kalmar har haft stora skadeproblem så här långt, men till morgondagens match saknas endast Tobias Carlsson, Mats Solheim och Rasmus Sjöstedt.

Stahre kommer tvingas till en del förändringar i startelvan. Alvbåge är målvakt, men framför honom blir det en något annorlunda backlinje. Waehler är given centralt och Salomonsson spelar till höger. Jakob Johansson BÖR få förtroende bredvid Waehler efter sin insats senast, men det kan mycket väl bli så att Haglund går in där. Till vänster spelar med all sannolikhet Valgardsson. Spelar Haglund mittback fortsätter Farnerud och Gerzic centralt på mitten. Är Sana redo för 90 minuter går han in till vänster och Allansson går över till högerkanten, annars får ”Sella” chansen igen. På anfallet lirar Hysén och Söder. Stiller och DMK kan båda räkna med inhopp.

Kalmar kommer, likt Blåvitt, vilja avsluta vårsäsongen med en trea imorgon, men jag har väldigt svårt att se Göteborg tappa poäng. KFF är inne i en negativ trend och 0-3 mot Åtvidaberg senast är allt annat än bra. Henrik Rydström beskriver sitt lag som "väldigt motgångskänsliga" och kan IFK lyckas få ett tidigt ledningsmål kan det mycket väl rinna iväg. Blåvitt spelar stundtals bra fotboll och med en gnutta tur hade man kunnat haft tre raka segrar istället för tre raka kryss. Nu är det dags för seger igen och två (?) nya Hysén-mål.

Avspark 19.00

tisdag 22 maj 2012

Waris aktuell för Rosenborg

Enligt norsk media är Waris Majeed aktuell för norska Rosenborg. Norrmännen har någon stor extern finansiär i ryggen, plus att man räknar med att sälja Markus Henriksen. Waris är tänkt att ersätta Rade Prica (som vänder hem till HIF?). Det som talar för en sån här affär är väl att kompisen John Chibuike finns i laget. Rosenborg har alltid varit Norges största lag, men är det verkligen ett steg framåt att gå dit nuförtiden? Klart att det är bättre ekonomiskt, men sportsligt vet jag inte.

Det känns föga troligt att han hamnar i RBK i sommar, dels för att det lär finnas bättre alternativ för honom och dels för att Häcken lär kräva en hiskelig summa.
***
Wanderson har åkt på en ligamentskada i knät och missar troligen matchen mot AIK.
***
Blåvitts U21 möter ikväll Jönköping Södra borta. Det är sista matchen innan uppehållet för Göteborg.

Startelva: Erik Dahlin – Erik Lund, Tobias Bratt, Malek Iskander, David Gutierrez-Arvidson – Billy Nordström, Hampus Zachrisson, Linus Dahl, Fredrik Alnäs – Sebastian Hedlund, Cristopher Normén.
Bänk: August Strömberg, Fredrik Landén, Nikola Zivkovic, Karl Bohm, Patrik Dyrestam, Martin Zanjanchi-Johansson.

Sponsrad video: Har du också OS-feber?


Den 27 juli går de trettionde olympiska sommarspelen av stapeln. Eller ja, fotbollen startar faktiskt redan den 25 juli. England är värdnation och London är spelplatsen. BK Häckens Eddie Hernandez kommer med all sannolikhet medverka och hans Honduras är i samma grupp som Spanien, Japan och Marocko. Just nu råder det EM-feber i landet, men i början av juli kommer det råda OS-feber. Cloetta och deras kexchoklad är teamsponsor för Sveriges Olympiska Kommitté.

måndag 21 maj 2012

Oavgjort i ett eldigt derbyt

Det var derby, Arne Hegerfors sista match som kommentator och en oerhört viktig match för båda lagen. Både GAIS och Blåvitt var i behov av en trepoängare, men det hela slutade med att de fick dela rättvist på poängen.

Stahre tog in Selakovic i startelvan och Gerzic ersatte avstängde Philip Haglund. Hysén klev upp på anfallet bredvid Söder. Alec Axén gjorde en förändring sen sist, Angelin ut och in med Calum Angus på vänsterbacken.

Matchen började på ett väldigt underligt sätt. Först drar huvuddomaren Stålhammar baksida lår och fjärdedomaren Bojan Pandzic får gå in i hetluften. Spelarna kommer ut på plan och då visar det sig att ena linjedomaren också har dragit upp en skada och inte kan medverka. Då var man tvungna att ringa in Henrik Bogdan, som gjorde gud vet vad, och detta gjorde att matchen blev drygt 20 minuter försenad.
     GAIS inledde piggt och var det bättre laget i första halvleken. 1-0 kom efter sex minuter när Markus Gustafsson väggspelar med Celik och avslutar fint i mål. Drömstart för GAIS, som spelade smart. Blåvitt har otur, först skadar sig Hjalmar Jonsson och Valgardsson får komma in, tio minuter senare tvingas Dyrestam kliva av och Jakob Johansson får göra entré. Noterbart är att Dyrestam antagligen tvingas till operation och blir borta en längre tid. Lider verkligen med honom. IFK har två bra kvitteringschanser, men Sillanpää spelar bra. GAIS är emellertid närmare 2-0 än Blåvitt är 1-1 och Wanderson borde gjort mål efter en halvtimme när han kommer fri mot Alvbåge. Stahre säger själv att IFK gjorde en ”fruktansvärt dålig halvlek” och det är bara att hålla med.

I andra halvlek skärpte Blåvitt till sig rejält. GAIS tappade sitt spel och fem minuter in i halvleken tvingas Wanderson utgå skadad och Romario kommer in. Efter 53 minuter kommer 1-1, Söder passar fram Hysén, som får på en riktig snedträff med högern, men bollen går via Sillanpää i mål. Viktigt för både Tobbe och Blåvitt, som tar över matchen mer och mer efter kvitteringen. Allansson har ett stolpskott och Söder har en cykelspark som är nära att gå in, men bollen vill inte in. Mitt i Blåvitt-pressen väljer sedan någon eller några i IFK-klacken att tända en bengal och Alexander Axén får ett ypperligt läge att samla ihop trupperna. Efter det här avtar pressen och GAIS lyckas bita sig in i matchen igen, men det blir inte några fler riktigt heta målchanser. Närmast är Jakob Olsson på stopptid när han nickar över.

1-1 måste ses som ett rättvist resultat. GAIS hade kunnat lett med både 2- och 3-0 i första halvlek, men är avsevärt sämre i andra. Blåvitt gör en usel första halvlek, men har också otur med de två skadorna man drabbas av. Både Dyrestam och Jonsson missar nu sista matchen, men ärligt talat, vad gör det när man har Jakob Johansson? Vilken match han gör idag! Killen är ständigt sågad av Blåvitt-supportrarna, men idag kan ingen klaga på hans insats. IFK Göteborg kunde, och skulle antagligen, vunnit den här matchen om det inte var för bengaltändningen efter 70 minuter. Ibland undrar man hur vissa människor tänker och jag hoppas och tror att människorna bakom detta "dåd" skäms något otroligt. Sedan kan man självklart diskutera om det är rätt att ha nolltolerans mot pyroteknik, jag tycker inte det i alla fall.
     Johansson är som sagt riktigt bra, nog bäst i hela Blåvitt idag och bör självklart få starta mot Kalmar. De flesta spelarna är urusla i första halvlek, speciellt Waehler, Hysén och Selakovic, men nästan alla höjer sig i andra. Salomonsson är riktigt bra offensivt idag och Waehler höjer sig några snäpp i andra halvlek. Gerzic visar goda intentioner, men får inte riktigt till sitt spel idag. Tycker dock att han ska få fortsatt förtroende mot Kalmar. Att Hysén fick göra mål är helt sanslöst viktigt för både honom och Göteborg, lossnar det nu? Selakovic slår bort en del inlägg och gör överlag ingen höjdarmatch. Farnerud är nästan alltid stabil och gör även idag en bra match. Allansson måste också lyftas fram, decimeter ifrån att bli matchhjälte idag.

I GAIS gör Erik Johansson en riktig kämparinsats och han fortsätter imponera på mittbacken. Mervan Celik, som inte alls presterat i de inledande omgångarna, gör sin bästa match för säsongen och är bäst i GAIS idag. Kan GAIS få igång honom på allvar så kommer nog målen börja trilla in. Wanderson är stundtals briljant och slår ett par fina passningar, frågan är hur allvarlig hans skada är? Hade inte varit roligt för GAIS att förlora sin guldklimp. Calum Angus skötte väl sig okej på kanten, men såg vilsen ut i vissa situationer (vilket kanske inte är så konstigt). Bassombeng var riktigt pigg i första halvlek och det var även Linus Tornblad, som ofta sprang ifrån sin försvarare. Sillanpää var lysande och hans fotparad i första halvlek höll hög klass.

Avslutningsvis, tack Arne Hegerfors.

Dagens startelvor

GAIS: Sillanpää – Ekunde, Lundgren, E Johansson, Angus – Tornblad, M Gustafsson, Ayarna, Bassombeng – Celik, Wanderson.
IFK Göteborg: Alvbåge - Salomonsson, Waehler, Jonsson, Dyrestam - Selakovic, Farnerud, Gerzic, Allansson - Söder, Hysén.

Enda ändringen Axén gör är att ta in Angus på vänsterbacken, ut med Angelin. I Blåvitt tar Gerzic och Selakovic plats på mittfältet. Hysén går upp på anfallet tillsammans med Söder. Backlinjen är intakt.

Göteborgare i landslaget

Håkan Ericsson tog idag ut sin första trupp till EM-kvalet i U21. Marcus Sandberg, Mikael Dyrestam, Oscar Lewicki och Mervan Celik representerar Göteborg.
***
Island möter Sverige på Nya Ullevi 30 maj och både Hjalmar Jonsson och Logi Valgardsson fick en plats i Lars Lagerbäcks trupp. Ragnar Sigurdsson är också han uttagen och lär bli varmt mottagen i sin "hemstad".

Dagens trupper

20 grader och sol. Fullsatta läktare. Det är upplagt för derbyfest. Axén säger till GAIS hemsida att "vi har planer på att formera laget lite annorlunda", vad det nu kan betyda? Den som lever får se.

GAIS: Henri Sillanpää, Dime Jankulovski, Richard Ekunde, Mirza Mujcic, Reuben Ayarna, Jakob Olsson, Peter Ijeh, Calum Angus, Fredrik Lundgren, Erik Johansson, Linus Tornblad, Alexander Angelin, Eric Bassombeng, Wanderson do Carmo, Malkolm Moenza, Mervan Celik, Romario Sipiao, Markus Gustafsson

IFK Göteborg: John Alvbåge, Erik Dahlin, Emil Salomonsson, Erik Lund, Hjalmar Jonsson, Kjetil Waehler, Logi Valgardsson, Mikael Dyrestam, Tobias Sana, Robin Söder, Joel Allansson, Nordin Gerzic, Pontus Farnerud, Stefan Selakovic, Tobias Hysén, Jakob Johansson, Hannes Stiller, Daniel Sobralense, David Moberg Karlsson

söndag 20 maj 2012

Örgryte segrade i derbyt

Örgryte vann idag Göteborgsderbyt mot Utsikten på Ruddalen med 2-0, trots att man fick spela med två man mindre i över en halvtimme.

Hans Prytz valde att återgå till sitt 4-4-2-system och i Sebastian Johanssons fråvaro gick Filip Holländer in centralt med Jakob Lindström. Hedman fick chansen på anfallet tillsammans med Emil Karlsson. Pettersson och Lycén fick fortsatt förtroende på kanterna.
    I Utsikten startade med den f d ÖIS-spelaren Felix Sehlström i mittförsvaret tillsammans med Olof Svensson. Martin Dohlsten var från start centralt på mittfältet och Marcus Björk bildade anfallspar med Dan Mönell. Anton Hysén satt hela matchen på bänken och det gjorde även lagets bäste målskytt (tillsammans med Erik Svensson) Mihael Jevtic.

Många i publiken hade inte ens hunnit komma in innan Örgryte gjorde matchens första mål. Det var Johan Hedman som stötte in Tommy Lycéns skott från straffområdeslinjen, efter förarbete av Emil Karlsson och Johan Pettersson. Jobbigt för hemmalaget, som inte alls fick igång sitt spel. Kanske var man tagna av stundens allvar? 2-0 kom efter tio minuter. Denna gången är det den ovana målskytten Robin Jonsson som nickar bollen i mål, efter en fint slagen frispark av Hannes Sahlin. Örgryte spelade bra, hade högt bolltempo och ville mer än UBK. Örgryte är dominanta första 25, men tappar något sista 20, vilket kändes självklart i och med ledningen och den tropiska hettan (nåja). Noterbart är att det blev sex (!) gula kort i första halvlek.

I andra halvleken ville Utsikten ha en förändring, duktiga John Andersson (comeback) byttes in och Erik Svensson fick kliva av. Utsikten startar halvleken bra och 20-åriga Dan Mönell har ett farligt skott redan tre minuter in i halvleken, men bollen tar i utsidan av stolpen. Efter en timme kommer vi till en matchsekvens som är väldigt underlig. Först åker Sahlin på sitt andra gula kort och åker ut och två minuter senare visar domaren upp det röda kortet direkt till 1-0-skytten Tommy Lycén (för vad?). ÖIS, eller ska jag säga domaren, bjuder in Utsikten i matchen. Med två man mer på plan lyfter Utsikten fram det man har, lagkapten Nikkilä går ut och Marius Evensen kommer in. Utsikten får dock inte in det viktiga reduceringsmålet man hade behövt för att få ÖIS att darra. Man är nära ett flertal gånger, men det där ”lilla extra” saknas. Matchen slutar 2-0 och ÖIS är fortsatt obesegrade i år.

Örgryte gör under omständigheterna en bra match idag. Första 25 är riktigt bra och sista halvtimmen lyckas man hålla sin 2-0-ledning trots två man mindre på plan. Utsikten däremot gör ingen höjdarinsats, laget rycker upp sig avsevärt i andra, men borde fått in minst en boll med två man mer, man hade ju trots allt hemmaplan (nu tänker jag på underlaget).
    Det sas att Peter Abrahamsson var osäker till spel innan match, men han spelade och tur var det, han var riktigt bra idag. Robin Jonsson gjorde också en bra match och fick dessutom bli målskytt, inte ofta det händer för honom. Emil Karlsson fortsätter att imponera, men lyckas inte göra mål idag. Hannes Sahlin är nästan alltid bra på vänsterkanten och kommer saknas i nästa match. Christofer Bengtsson gör en solid insats och hans rutin var viktig idag. Mittfältet sköter sig bra också, Holländer och Johan Pettersson speciellt.

I Utsikten är Dan Mönell farlig framåt, men har ingen skärpa i avsluten idag. Martin Dohlsten sköter defensiven bra på det centrala mittfältet och Felix Sehlström gör ingen dålig match han heller. John Andersson bidrar med kreativitet i sitt inhopp och han är absolut en av Utsiktens viktigaste spelare i år. Niklas Tidstrand gör inte sin bästa insats och klagar bättre än vad han spelar idag.
***
Jakob Lindström, Hannes Sahlin och Tommy Lycén är avstängda i nästa match mot Trollhättan, de två förstnämnda är riktigt tunga avbräck. 
***
Sett till korten så kan det här mycket väl ha varit årets fulaste match i svensk elitfotboll, men ärligt talat, så farligt var det inte. Domare Robert Daradic vaknade nog inte på rätt sida idag.
***
2151 på matchen idag. Utsikten slår sitt publikrekord med 1471 personer. Bra där!

Häcken kryssade i värmen

Häcken lyckades, trots favoritskapet, inte vinna hemma mot Djurgården idag. Matchen slutade 1-1, ett resultat som båda lagen måste vara nöjda med sett till matchbilden.

Gerhardsson valde att mönstra nästan exakt samma lag som mot Norrköping, den enda förändringen var på det defensiva mittfältet där Chatto klev in istället för Josef Elvby. Arkivou har fortsatta skadeproblem (höften) och därför fick Söderberg fortsätta på vänsterbacken.

Häcken hade det svårt inledningsvis. Djurgården stängde spelytorna på ett effektivt sätt och Kebba Ceesay ska ha mycket beröm för sin försvarsinsats. Det blev inga riktigt heta målchanser i första halvlek, men Djurgården hade en del farliga långskott. Häcken kom igenom ibland, men det blev aldrig riktigt farligt. Waris oroade ständigt med sin snabbhet, men Ceesay visade att han kanske är Allsvenskans kvickaste back. Efter drygt 25 minuter fick Ericsson kliva av med en bristning i baksida lår och Anklev ersatte, vilket gjorde att Drugge fick en större och viktigare roll som ensam spelfördelare. Jobbigt för både Häcken och Martin, som är en viktig del i Häckens offensiv. Djurgården ska ha en eloge för sin insats i första halvlek, offensivt är man inte 100%, men defensivt släpper man inte alls till mycket mot Allsvenskans just nu målgladaste lag.

I andra halvlek verkar det som Häcken glömt spelet inne i omklädningsrummet. Djurgården spelar smart, samtidigt som Häcken inte alls kommer upp i sin normala standard. Efter 58 minuter får Ricardo Santos en boll, håller undan Östberg på ett bra sätt, väntar kyligt in Källqvist, rundar honom och skjuter bollen i mål. 1-0 och det var inte helt ologiskt. Häcken spelar uruselt, ingen kreativitet och finess överhuvudtaget, men när spelet var som sämst slår Makondele till med en individuell prestation. Han vänder bort två djurgårdare, sprintar ifrån allt och allt och rullar in kvitteringen. Riktigt tungt för Djurgården, som var det bättre laget. Efter målet vaknar Häcken till liv, men utan utbytta Waris, Drugge och Ericsson på plan är man inte lika vassa. Joel Johansson får en chans med två minuter kvar, men Ceesay blockerar bra och matchen slutar 1-1.

Djurgården är bra idag. Pehrsson vinner tränarkampen över Gerhardsson och det hade inte varit orättvist om Djurgården tagit alla tre poäng. I första halvleken försöker Häcken spela boll och man gör det stundtals helt okej, men vad hände mellan minut 45-71? Så dåliga som Häcken var då var de inte ens mot Syrianska. Ingenting fungerade och kvitteringen kom som en blixt från klar himmel. Sett till matchbilden måste Häcken vara nöjda med 1-1.

Kebba Ceesay måste jag först och främst lyfta fram, utan tvekan matchens spelare. Spontant känns det som att han och Tom Söderberg hade bildat Allsvenskans bästa mittbackspar. I Häcken är det inte många som presterar. I första halvlek tycker jag Drugge spelar bra, Waris fortsätter imponera, men det är svårt för honom när han är så uppvaktad. Försvaret är stabilt, men gör bort sig ett par gånger i andra halvlek, inte minst vid 1-0-målet. Marek är inte lika stabil som han varit tidigare och Tom hade det många gånger svårt på sin kant. Lewicki/Chatto gör en helt okej match, men kan mycket bättre. Dioh Williams fick komma in efter en timme och ju mer jag ser av honom ju mer säker blir jag på att han inte håller i Allsvenskan. Han gör inte mycket rätt. Anklev kämpar som vanligt, men uträttar inte mycket. Samtliga spelare måste upp några snäpp om man ska ha någon chans på onsdag. Mot Elfsborg lär det bli en mer passande matchbild för Häcken.
***
3422 på läktarna idag, det går framåt!
***
Häcken får en upprustad Rambergsvallen till 2014. 130 miljoner avsätts. Riktigt roligt och välförtjänt!

Derbydags!

Imorgon smäller det, derby mellan GAIS och IFK Göteborg, Axén mot Stahre, grönsvart mot blåvitt. En enormt viktig match (eller ska jag säga kamp?) för båda lagen.

GAIS har inlett Allsvenskan på sämsta möjliga sätt. Laget har skrapat ihop åtta poäng på tio matcher och ligger i och med det på en kvalplats, endast Gefle och Örebro har presterat sämre i år. Om jag skulle säga att det var totalt kaos i klubben skulle jag överdriva, men kris är det. GAIS kom femma i fjol och har en trupp för den övre halvan av tabellen, ändå slår man inte lag som Syrianska och Sundsvall. Det är inte mycket som stämmer för varken Axén, Wanderson eller resten av laget. Ljusglimtar finns i Erik Johansson och Linus Tornblad, men det hjälper föga när alla andra inte vill spela.
    Spong, Tamandi och Florén är långtidsskadade. Aubynn och Kenneth Gustafsson kommer heller inte till spel. 

IFK Göteborg har varit upp och ner i år, mest ner. Laget ligger just nu på en åttonde plats i tabellen med endast tretton inspelade poäng. Blåvitt kommer från två raka kryss (MFF och Maif) och har nu inte vunnit på tre matcher. Spelet mot Mjällby senast var stundtals riktigt dåligt, men laget ryckte upp sig avsevärt i andra halvlek och fick med sig en poäng hem i en match som kunnat sluta hursomhelst.
    Till morgondagens match är Philip Haglund avstängd, men däremot är faktiskt Tobias Sana tillbaka från sin skada (vilket läkkött!). Blåvitt får alltså tillbaka sin kanske bästa spelare och han säger själv att han är redo för 90 minuter. En helt enorm offensiv förstärkning.

I Blåvitts startelva kommer vi antagligen få se ett par förändringar. Alvbåge står i mål och framför honom är backlinjen densamma som sist, dvs Salomonsson, Waehler, Jonsson och suveräne Dyrestam. I och med Haglunds avstängning går Gerzic in på det centrala mittfältet bredvid Farnerud. Är Tobias Sana 100% lär han gå in i hetluften direkt och då är frågan vilken kant han får spela på. Jag skulle tippa på att han går in till vänster och att Hysén återigen går upp på anfallet. På högerkanten finns antingen Allansson eller Selakovic som alternativ. Allansson imponerade inte senast, samtidigt som ”Sella” gjorde ett piggt inhopp. Selakovic rutin är dessutom ovärderlig i en match som denna, så jag skulle satsa på honom. Bredvid Hysén på anfallet borde Söder vara given, trots att både Moberg Karlsson och Stiller presterar. Startar inte Sana (eller om han spelar till höger) så går Hysén ner på vänstermittfältet och Söder/Stiller bildar anfallspar. DMK får hoppa in med 20 kvar och utnyttja sin snabbhet mot Fredrik Lundgren.

I Axéns startelva kommer det däremot inte bli några större förändringar. Sillanpää är burväktare och Lundgren/Johansson kommer med all sannolikhet bilda mittlås. Ekunde spelar till höger och enligt 1894.se verkar det som Calum Angus får chansen till vänster (hur ska det gå?). Ayarna och Markus Gustafsson spelar centralt på mittfältet och på kanterna lär Bassombeng och Tornblad få chansen igen. Celik, som gjorde mål senast, spelar tillsammans med Wanderson på anfallet. Jakob Olsson och Romario kan båda räkna med inhopp, antagligen även Peter Ijeh.

Ett derby är alltid ett derby och allt kan hända. Med detta i åtanke har jag ändå svårt att se hur GAIS ska kunna ta poäng på Blåvitt imorgon. Ingenting fungerar just nu för varken Axén eller spelarna. Sanas återkomst betyder mycket för Göteborg och får han spela blir han väldigt svårstoppad. Fördel IFK Göteborg. 

Avspark 19.05

Money, money, money



Ranégie sägs nu vara nära en övergång utomlands i sommar på grund av en klausul han har i kontraktet. Klausulen säger att MFF måste släppa honom om ett bud på 20 miljoner kommer in. Detta betyder money, money, money för BK Häcken, som har rätt till 50% av skillnaden mellan inköpspriset och försäljningspriset. 2,5-3,5 miljon rakt ner i Sonnys ficka. Sedan får man nog några hundratusen ifall Daniel Larsson säljs också. Plus att MFF antagligen försvinner från guldstriden.
***
IFK Göteborg kommer med all säkerhet spela en träningsmatch mot Milan i augusti. 12 augusti för att vara exakt. Till denna match vill Blåvitt ha clean court, vilket betyder att att laget tar samtliga (?) intäkter från matchen. Har man något rimliga biljettpriser kan det bli ett rejält klirr i kassan.
***
För alla er som är intresserade av GAIS ekonomiska sits råder jag er att gå in på 1894.se och läsa hans (deras?) artikelserie. Mycket bra.

lördag 19 maj 2012

Derby della Divisione uno

Utsikten tar under söndagen emot Örgryte i årets första Göteborgsderby i Division 1 Södra. Det är kanske inte riktigt lika stort som måndagens derby mellan GAIS och Blåvitt, men matchen blir inte mindre intressant för det.

Nykomlingen Utsikten har börjat seriespelet helt okej. På de fem inledande matcherna har man två vinster och tre förluster. Senast tog man en meriterande 1-0-seger över FC Trollhättan, efter mål av Niklas Tidstrand. Den andra segern kom i tredje omgången, då man slog Norrby med 2-1 hemma på Ruddalen. Lagets ”stjärna”, eller ja, mest kända spelare, är Anton Hysén, men han är långt ifrån den bästa. Den f d ÖIS-spelaren Martin Dohlsten tillhör en av lagets mest rutinerade och är i sina bästa stunder en bra spelare. Lagkapten Henrik Nikkilä, som spelat i b la ÖIS, är en annan rutinerad herre, som ger stabilitet till Utsiktens ganska unga backlinje. I laget hittar vi också GAIS-bekantingarna Erik Berthagen, Edvin Moenza och Niklas Olsson. Mihael Jevtic och Erik Svensson leder den interna skytteligan på två mål.
    Berthagen är dessvärre inte med imorgon, han blev inbytt efter 80 minuter mot Trollhättan och fick tro det eller ej rött kort en minut senare. Skadeläget, som varit ganska jobbigt i säsongsinledningen, börjar ljusa. David Lundström och Dan Mönell gjorde comeback senast mot FCT och John Andersson, Daniel Albano Neves samt Niklas Olsson har alla börjat träna igen. Hur läget är med de tre sistnämnda är dock oklart.

Örgryte är fortsatt obesegrade och har nu inte förlorat en ligamatch sedan 26 september. I år har man blandat och gett ganska rejält, men med lite tur (och skicklighet) hade man kunnat haft full pott. Istället får man i nuläget nöja sig med en tredjeplats och elva inspelade poäng. Förra söndagen avfärdade man Norrby på hemmaplan med 3-1 efter mål av Holländer, Leinar och Karlsson. Vikingen från Skövde, Emil Karlsson, fortsätter alltså att leverera och har nu gjort fem mål på fem matcher. Till morgondagens match är Sebastian Johansson avstängd (tre gula).

Det blir intressant att se hur Prytz formerar startelvan imorgon. Senast testa han en 4-2-3-1-variant, likt BK Häckens och det resulterade i en vinst, men 4-4-2-varianten har även den fungerat bra enligt mig.
    Abrahamsson kan räkna med att stå i mål och i backlinjen lär det inte bli några förändringar, Bengtsson och Sahlin fortsätter på kanterna och Jonsson/Leinar bildar mittlås. I och med Sebastian Johanssons avstängning så kan det bli så att Holländer går in bredvid Jakob Lindström centralt på mittfältet. På kanterna lirar Tommy Lycén och GAIS-lånet Johan Pettersson. Emil Karlsson är given på topp, men vem som blir hans partner är lite mer oklart. Jag skulle sätta en tia på Oscar Wallén. Blir det däremot samma taktik som mot Norrby spelar Karlsson ensam på anfallet och bakom honom lär väl Holländer få spela. Då är frågan istället vem som ska spela tillsammans med Lindström på det centrala mittfältet.

Utsiktens publikrekord ligger på 680 personer (Helsingborg i Svenska cupen), men mycket tyder på att det kommer spräckas ganska enkelt imorgon.

Örgryte IS: Peter Abrahamsson, Fredrik Andersson, Christofer Bengtsson, Joakim Hall, David Björkeryd, Hannes Sahlin, Jonathan Lindström, Tommy Lycén, Oskar Wallén, Johan Hedman, Emil Karlsson, Pontus Otterstedt, Robin Jonsson, Filip Holländer, Johan Pettersson, Alexander Jeremejeff, David Leinar, Jakob Lindström

Avspark 17.00

Djurgården besöker Hisingen

Formstarka Häcken tar under söndagen emot Djurgårdens IF i en match där alla blickar är riktade mot en viss ghanes.

Som alla vet slog Häcken Norrköping med tennissiffrorna 6-0 i onsdags. Det var en match som på förhand såg ganska klurig ut för Gerhardsson och hans lag, men Waris Majeed såg med sina fem mål till att det blev en total överkörning. Fem mål i en och samma match gör man inte varje dag och det är ganska självklart att den prestationen Waris stod för har öppnat ögonen på många europeiska klubbar runt om i världen. Det innebär ökad press på den unge mannen, som för bara ett par år sedan lirade fotboll hemma i Ghana. Kommer han palla trycket? Det tror jag garanterat, men Djurgården kommer absolut inte vara lika generösa som ”Peking” var. Waris kommer säkerligen få bära runt Joona Toivio (eller blir det Ceesay kanske?) som en ryggsäck under hela matchen, vilket kommer öppna upp ytor för andra att briljera. Rene Makondele tappade ju lite i skytteligan senast, kanske dags för honom att svara imorgon?
    Jonas Bjurström och Henriksson är fortsatt skadade. Eddie Hernandez och Emil Wahlström kan nog glömma spel dem också. Läget med Arkivou får vi antagligen reda på under lördagen.

Djurgården har inte alls inlett Allsvenskan på ett bra sätt, i nuläget ligger man på en tolfte plats med elva inspelade poäng. På de fem senaste matcherna har man fyra oavgjorda (alla slutat 1-1) och en vinst. Senast spelade man 1-1 hemma mot Gefle och det är ett resultat som inte alls imponerar. Lagets bäste målskyttar är James Keene och Kasper Hämäläinen och det är två spelare Häcken kommer att få se upp med. Ricardo Santos kan också ställa till problem, brassen verkar ha hittat formen med två mål på de två senaste matcherna. Djurgården har faktiskt en ganska bra trupp, men tränarna Magnus Pehrsson och Carlos Banda lyckas inte riktigt få det att fungera.
    I morgondagens match kommer varken dansken Marc Pedersen eller Martin Broberg till spel. Båda startade senast mot Gefle. 

I Häckens startelva kommer vi nog inte få se några större förändringar. Källqvist står mellan stolparna och Östberg och Ali Kahn bildar mittlås. Frölund borde få fortsätta på högerbacken (han gör det faktiskt bra) och till vänster återtar Kari Arkivou sin plats om han är 100% (annars går Tom in där). Skulle heller inte vara fel att sätta Tom till höger, för han presterar verkligen när han får spela. På mittfältet känns nästan alla alternativ bra. Lewicki/Elvby som städgummor defensivt fungerar utmärkt, men Chatto är riktigt bra han också och skulle eventuellt kunna ersätta Elvby. Makondele är given till vänster och både Drugge och Ericsson bör få fortsätta på sina positioner. Anklev är ett alternativ på högerkanten och väljer PG att spela med honom så förpassas nog Drugge till bänken skulle jag tro. Joel Johansson spelar självklart på anfallet, för Waris senaste prestationer har varit allt annat än bra. PG var tydligen ursinnig över hur mycket Waris missade mot Norrköping och vi håller nog alla med om att han borde gjort minst åtta mål. Frågan är om han någonsin får chansen igen?

Häcken kommer med all rätt vara tunga favoriter imorgon. Nu är man en av 3-4 guldkandidater och ska vinna hemmamatcher som denna. Djurgården är kluriga, svåra att sätta fingret på och det kommer verkligen inte bli en lika lätt match som mot Norrköping och Gefle. Vid vinst så går man till allsvensk pausvila som sämst trea. Elfsborg ställs under måndagen mot Sundsvall på bortaplan och förlorar de poäng i den matchen, samtidigt som Häcken slår DIF och Elfsborg, så leder Hisingen Allsvenskan under uppehållet. Det hade varit något det.

Hur många tar sig till Rambergsvallen imorgon? Kan man hoppas på 3500? Jag vågar i alla fall lova att man får valuta för pengarna.

Avspark 15.00.

fredag 18 maj 2012

Svensson byter klubb

Carl Fhager på Twitter: "Gustav Svensson har kommit överens med Bursaspor att han kan lämna gratis under sommarfönstret. Ny klubb klar efter EM förmodligen."

Nu kommer det börja spekuleras. Det finns väl ingen chans i världen att han återvänder till Blåvitt? Jag menar, han lär för det första kräva en relativt hög lön och sedan har ju Göteborg redan tre centrala mittfältare i Farnerud, Gerzic och Haglund. Han är ju bara 25 år också, känns inte som rätt läge att vända hem. Skulle det bli Sverige är dock Blåvitt enda alternativet, enligt Fhager.

Brassarna Häcken vill ha

Hyago Henrique Ferrari Silva: Försvarare. Född 29 maj 1992. Jag läste en brasiliansk intervju som jag tror var med Hyago och från den kunde jag lista ut att han är vänsterback. Han har turnerat runt värld med Cruzeiro och dessutom fått chansen med a-laget under en turnering i USA. 2010 (tror jag) var han knäskadad i över ett halvår, en tid som han beskriver som hemsk. Han har tydligen flickvän (undra hur mycket det skulle kunna påverka honom). Han säger också att han har kontrakt t o m 2015 och att hans mål är att få komma på lån någon annanstans. Rolig kuriosa är att han mött Tottenhams svenske målvakt Oscar Jansson i en cup i Dallas. Han verkar vara en offensiv och snabb ytterback. 

Eber Henrique Ferreira de Bessa
: Mittfältare. Född 21 mars 1992. Hans kontrakt går ut i mars 2015. Beskrivs som en spelskicklig mittfältare, som är snabb och duktig i markeringen. I videon nedan ser man också att han verkar ha ett väldigt bra tillslag och härliga frisparkar. Under 2011 fick han hoppa in i Cruzeiros a-lag mot Fluminense i ligaspelet, där han b la fick möta den förre Lyon-anfallaren Fred. 2011 var han i Holland och spelade Terborg Youth Tournament (mötte b la Boca och Ajax), en turnering Cruzeiro vann och han blev utnämnd till bästa spelare och vann dessutom skytteligan. Det verkar som hans främsta position är central mittfältare, men en sida säger också han kan spela till höger. Enligt den mest pålitliga källan är han 170 cm lång och väger 72 kg. Mest noterbart är att Eber redan varit hos Häcken och provtränat i två veckor 2009. Då beskrev Christian Lundström honom som en ”liten och kvick mittfältare”. I och med att han redan fått hoppa in i ligaspelet är det nog ganska stor potential i denna killen.

Kunde inte bädda in videon så här är en länk: http://agilitysoccer.com/atletas/85.html

torsdag 17 maj 2012

Spelarbetyg: Mjällby - IFK Göteborg 1-1

(spelarbetygen är skala 1-10):

Alvbåge - 6
Stabil. Helt skuldfri på målet (mycket snyggt för övrigt). Annars bra på hörnorna och räddade fint vid Ericssons "avslutningsförsök".

Salomonsson- 4
Syndabock då han helt ostört spelar bollen snett inåt bakåt. Har i övrigt svårt att få ut sitt register då han oftast tvingas ut mot sidlinjen. Många bollar studsar även lätt ifrån hans fot, inte alls hans match helt enkelt.

H.Jonsson- 5,5
Hjalles långboll resulterar slutligen i ett Blåvitt-mål, men i övrigt spelar han sin vana trogen på säkerhet. Lite långsammare, lite stelare och lite osäkrare än det flesta i Allsvenskan men ändå på plats tack vare sin rutin.

Waehler- 5,5
Vinner nickdueller, bra positionsspel och ovanligt bra passningsspel. Men något stämmer inte riktigt med samspelet - "Kjetil-Hjalmar-Haglund". Antingen är det dags att möblera om i försvaret eller börja fördela roller tydligare för just nu är det oerhört stora hål i det blåvita försvaret.

Dyrestam- 6
Inte lika dominant som mot MFF men bra i det defensiva arbetet. Några matcher till och "Dyre" är snart redo att börja axla försvaret som ledare. Bra i man-mot-man situationer idag.

Allansson- 5,5
Rörlig och bra kämparglöd, men inget flyt i spelet idag. Maif stängde tidigt korridoren där Allan-Salo skulle löpa och i efterhand undrar jag inte om inte detta var en "Sella-match".

Haglund- 5
Sen i dueller, felpassningar och förlorade bollar. Philip är i en tydlig formsvacka. Undrar inte om hans tredje gula och avstängning i nästa match kommer lägligt?

Farnerud- 5
Vann en del bollar och fördelar stundtals enkelt, men av det förväntade är detta inte i närheten av vad man tänkt sig efter man sett honom på försäsongen. I nästa match är det nog Gerzic han spelar med, kanske passar hans spel bättre då? Får vi hoppas, för Pontus är en spelare Stahre bygger sitt spel runt.

Hysén- 5
Ovanligt osynlig. I de tidigare matcherna skapade han lägen, men missade chanserna. I denna matchen skapas varken lägen eller missas chanser. Oroväckande.

Söder- 6,5
Mål igen! Bra mottagning och briljant avslut. Utöver det löser han många situationer på egen hand och samarbetet med DMK verkar fungera allt bättre. Allt mer given i ett 4-4-2.

DMK- 5,5
Nyligen A-lagskontrakterade junioren David Moberg-Karlsson visar idag en del goda intentioner som dock inte leder till särskilt mycket. Har fortfarande (inte konstigt) svårt att ta rätt beslut, men med speltid kommer det bli allt bättre. 

Inbytta:
Gerzic- 6
Ett klart piggt inhopp av Nordin som återigen visar tydligt sin trygga bollbehandling. Bra passningar och snabba beslut. Ser ut att vara i bra form, definitivt från start i derbyt!

Stiller- 6
Stångar sig fram som vanligt och lyckas även nicka i ribban. Hannes har ett fint flyt just nu och jag undrar inte om han borde startat denna matchen då Maif är ett lag som ofta spelar omställningsfotboll.

Selakovic - spelade för kort tid för att betygsättas.
Spelade för kort tid för att betygsättas. Fast man såg tydligt hur enkelt det kan vara ibland att bara slå inlägg. Ta emot, slå in. Sella är nog bäst på just det.

DMK, Holländer och lite annat

David Moberg-Karlsson fick sitt a-lagskontrakt tidigare än vad jag trodde. Om han inte säljs innan så är han blåvit i fyra och ett halvt år framöver. Kul!
***
Även Filip Holländer förlänger sitt kontrakt och är nu ÖIS trogen över säsongen 2013. 
***
Sonny Karlsson är, enligt Fotbollskanalen, nere i Kamerun och tittar på spelare. Undra hur han reagerade när han fick reda på att Waris gjort fem mål..
***
Det här är intressant. Aftonbladet har alltså källor på hur mycket Häcken kommer begära för Waris. Är den källan Robert Laul, som dragit slutsatsen att Häcken får lika mycket som AIK fick för Teteh Bangura? Tycker det är onödigt att redan nu börja spekulera i övergångssummor, men jag vet att hans snabbhet är en väldigt unik vara som folk är villiga att lägga pengar på. Alla lag och tränare kan inte hantera honom och jag hoppas verkligen han går till ett spelande lag, likt Häcken, när han lämnar Hisingen. Man ska inte glömma bort att Waris är beroende av Makondele, Ericsson och Drugge, speciellt den förstnämnde och jag tycker att just den relationen mellan dem två (som PG antagligen skapat) är så fantastiskt vacker. Waris kan bli hur bra som helst och jag tror ärligt talat att han hade kunnat prestera nästan vart han än går, så länge han har spelare runt sig som förstår honom (som Makondele gör).
***
Jag har tråkiga nyheter för övrigt. Kärra KIF spelade igår 1-1 borta mot Kongahälla och släppte därmed in sitt första mål för säsongen. Robin Eriksson målade ännu en gång.
    I samma serie såg jag också att Kortedala spelar och där lirar ingen mindre än Ivica Skiljo nu för tiden.
***
Nicklas Bärkroth reser nu hem från Portugal och tar sommarledigt hemma i Göteborg. Någon som vågar gissa vart han spelar när serien drar igång?
***
Så här skrev Ranégie på sin Twitter 31 mars: "Gais-häcken, äntigen börjar det... Häcken ska tydligen vara bättre i år?Ska bli intressant å se:p" Hehe..

Nattsvart, GAIS

Kräftgången fortsätter, misär, elände, förlust. Gaisarna har det inte lätt just nu. 2-1-förlusten mot GIF idag kan sätta djupare spår än vad man kan tro. Nu tyder allt på att GAIS går in i halvtidsvilan med endast åtta (!) poäng.

GAIS inledde matchen mot Sundsvall piggt, Celik hade ett vasst skott precis över ribban inledningsvis, men efter 21 minuter gör Sundsvall 1-0. Fredrik Holster frispelar Johan Eklund, som rullar bollen i mål. Tungt för GAIS, som inlett matchen klart bättre än bortalaget. GAIS försökte hitta en kvittering, Tornblad var ytterst nära efter en hörna, men efter en halvtimme är Lundgren uppe och viftar med händerna i eget straffområde och Sundsvall får en straff som Skulason sätter säkert. Hemmalaget replikerade snabbt, Tornblad gör ett bra nummer på kanten och får via touch in bollen till Celik, som nickar in reduceringen.
   GAIS jagade och jagade i andra, men lyckades inte få in bollen. Wanderson sköt i stolpen och Sundsvall var ytterst nära ett självmål, men närmare än så kom man inte och GAIS inkasserade säsongen fjärde förlust.

Totalt mörker för GAIS, som nu får en stor och fet krisstämpel av Straffpunkten. Sundsvall hemma är en av säsongens lättaste matcher och man ska vinna en sån här match, så är det bara. Allt, verkligen allt, tyder på att GAIS kommer få kämpa rejält för sin fortsatta existens i Allsvenskan i år. Jag förstår inte vad som har hänt, GAIS har en bra trupp, men ingenting fungerar, alla springer åt fel håll. En vinst på tio matcher är uselt.
   Det ska bli intressant att se vad GAIS gör åt sin situation, i nuläget ser jag verkligen ingenting man kan göra. Allt är nattsvart. Man har knappast råd att sparka Axén och man kan heller inte värva in någon spelare som gör skillnad. Derbyt på måndag blir viktigt, då handlar det om liv och död. Både för Blåvitt och GAIS.

IFK Göteborg kryssade

IFK Göteborg åkte till Listerlandet i hopp om en seger, men fick rättvist nöja sig med en poäng.

Mikael Stahre valde att fortsätta med samma startelva som sist, dvs Moberg Karlsson och Söder på anfallet och Hysén på vänsterkanten.
   Matchen inleddes ganska chansfattigt, Blåvitt försökte styra matchen och Mjällby satsade på ett omställningsspel. Efter 20 minuter nickar Dyrestam sånär in en hörna, men bollen räddas på mållinjen. Två minuter därpå varnas Philip Haglund och missar därmed derbyt mot GAIS. Efter drygt 25 minuter står Emil Salomonsson för en riktig blunder när han passar bollen rätt till Marcus Pode i en farlig position på egen planhalva. Pode ger bollen till Fejzullahu, som knorrar in bollen i bortre från en svår position. Underbart mål av Mjällby, men vilken idiotpassning av ”Salo”, som helt och hållet får ta på sig det målet. Blåvitts anfallsspel var inte bra och varken Mjällby eller IFK skapade särskilt mycket i första. Vad jag såg verkade det dessutom som att Blåvitt hade grov medvind och borde väl skapat minst en riktigt het målchans. Måste nog säga att det här var en av Blåvitts sämsta halvlekar i år.

I andra skärpte Göteborg till sig rejält, snabbare tempo och bättre passningsspel. Det gav resultat sex minuter in i halvleken. Allansson vinner boll på offensiv planhalva, spelar bak den till Jonsson som slår en långboll, Robin Söder plockar ner den och är oerhört stark (ännu en gång) inne i boxen och avslutar bra, 1-1. Göteborg var det bättre laget i andra, men Mjällby var ytterst nära speciellt två gånger att göra deras andra mål i matchen. Båda gångerna var det Pär Ericsson som kom fri. På tilläggstid får Göteborg en ypperlig målchans, men Stiller nickar Selakovic inspel rakt i ribban.

1-1 är ett klart rättvist resultat och Göteborg ska vara glada att ”Pärlan” inte hade sin bästa dag idag. I första halvleken var det inte mycket som stämde, men Blåvitt blev några snäpp bättre i andra. Gerzic, Stiller och Selakovic gjorde alla tre pigga inhopp och bör nog vara med i startelvan till nästa match. DMK visade ännu en gång att han kommer bli en riktigt bra fotbollsspelare med tiden, hans kvickhet oroade Mjällbyförsvaret rejält. Söder är långt ifrån lika bra som mot MFF, men helvete vad stark han blivit i kroppen. Dyrestam är bäst i Blåvitt idag, utan skadeproblemen hade han varit bästa ytterbacken i Allsvenskan idag. Alvbåge får godkänt, räddar Blåvitt från förlust i slutskedet av matchen när Ericsson kommer fri, men han måste jobba på sitt luftspel. Haglund är formsvag, två dåliga prestationer i rad nu. Inte likt honom. Bra att han är avstängd i nästa match, så Gerzic kan få ta en välförtjänt startplats. Salomonsson får minus, Hjalmar likaså och Waehler gör väl inte sin bästa insats idag. Inte alls någon bra försvarsinsats av Göteborg idag. Allansson tycker jag också har tappat lite och Farnerud gör väl inte heller någon vidare match. Hyséns måltorka fortsätter och han är inte i närheten av sitt fina spel mot MFF idag

Sammanfattningsvis var inte det här någon vidare fotbollsmatch och Blåvitt kommer inte alls upp i normal standard. Nu väntar formsvaga GAIS och där bör det väl bli tre pinnar?